Branșamentul electric este esențial în furnizarea energiei electrice necesare pentru a alimenta aparatele, iluminatul și alte echipamente similare. Racordarea la rețeaua de energie electrică nu este necesară doar atunci când îți construiești o casă nouă, ci și în renovări majore, amplasarea unui nou punct de consum în clădire ori schimbarea scopului pentru care este utilizată aceasta: din comercial în rezidențial și invers. În consecință, te poți lovi de acest proces destul de anevoios și complex în mai multe situații, iar cunoașterea principalelor informații cu privire la el te va ajuta să gestionezi mai bine contextul și să previi tot felul de riscuri.
Cuprins
1. Ce este branșamentul electric?
Un branșament electric reprezintă o ramificare a rețelei electrice principale către o locație specifică: o casă, o clădire de birouri, un apartament, un magazin sau altceva similar. Practic, se instalează, adică se conectează cablurile electrice de la linia principală de distribuție a energiei electrice la tabloul electric din clădire. După montarea tabloului electric, acesta va distribui energia electrică la diferitele prize, corpuri de iluminat și echipamente din interiorul clădirii. În acest mod, se creează o legătură între rețeaua de distribuție de joasă tensiune și utilizatorul final, prin care acesta din urmă va putea beneficia de serviciile distribuitorului.
Branșamentul electric este instalat fie de către furnizorul de energie electrică însuși, fie de un electrician autorizat sau o întreagă echipă de profesioniști, pentru că trebuie respectate normele și reglementările de siguranță electrică.
Odată lămurit ce înseamnă branșamentul electric, putem analiza diferitele tipuri existente pe piață, dintre care poți alege ținând cont de nevoile tale. Cel mai bine ar fi să apelezi, în acest proces, și la serviciile unei persoane specializate, pentru a beneficia de consilierea adecvată.
Branșament electric permanent sau provizoriu
În construcții, energia electrică este esențială, însă nu întotdeauna este nevoie de păstrarea ei și după finalizarea lucrărilor. Dacă este vorba despre o casă, atunci da, în această ipoteză este necesar, fără nicio îndoială, un branșament electric permanent. Pe un șantier, însă, branșamentul poate fi provizoriu. Astfel, durata de timp pentru care este necesar reprezintă un prim criteriu de clasificare, de altfel foarte important.
Branșamente aeriene sau subterane
Mai există o clasificare a branșamentelor electrice în aeriene și subterane. Branșamentele electrice subterane se referă la acele instalații de alimentare cu energie electrică în care cablurile de distribuție sunt îngropate în sol: fie în canalizație, fie în țevi speciale de protecție. Este o metodă comună în zonele urbane, unde infrastructura subterană existentă permite trasarea cablurilor de alimentare.
De cealaltă parte, branșamentele electrice aeriene sunt cele în care cablurile de distribuție sunt montate pe stâlpi sau alte structuri în aer, această metodă fiind comună în zonele rurale sau cu infrastructură mai veche.
Branșamente simple sau comune
Dacă tu ești unicul consumator, adică este vorba despre o instalație electrică la casă, de pildă, atunci branșamentul este individual. În cazul unui grup de consumatori (o clădire cu spații de închiriat, spre exemplu), branșamentul este unul colectiv. Această delimitare contează din perspectiva împărțirii costurilor, flexibilității în utilizare, respectiv a limitelor de consum.
Branșament sau racord?
Dacă racordul reprezintă punctul de interconectare între rețeaua electrică și instalația electrică a unui utilizator, branșamentul cuprinde ansamblul de componente și conductori ce fac posibilă distribuția energiei electrice în interiorul instalației utilizatorului.
Distincția se face în terminologia specifică distribuției de energie electrică și e bine de cunoscut. Practic, racordul electric reprezintă punctul de conectare între rețeaua electrică de distribuție și instalația electrică a unui utilizator. Este locul în care linia electrică principală și instalația electrică a consumatorului sunt conectate.
Branșamentul electric, însă, se referă la întregul ansamblu de componente și conductori ce fac parte din instalația electrică a apartamentului unui consumator, de exemplu, de la punctul de racordare, până la locul de consum al energiei electrice: conductori, tablouri electrice, prize, aparate de protecție și alte elemente necesare pentru funcționarea și distribuția energiei electrice în interiorul clădirii sau locuinței.
2. Ce este branșamentul electric monofazat? Dar trifazat?
Așa cum spuneam, branșamentul electric se face raportat la nevoile tale ca și consumator. În funcție de activitatea pe care urmează să o desfășori în spațiul pe care îl branșezi, vei avea nevoie de o putere maximă mai mare sau mai mică – așa că te vei orienta fie spre branșamentul monofazat, fie spre cel trifazat.
Branșamentele electrice monofazate sunt sisteme de alimentare cu energie electrică în care se folosește o singură fază și un conductor neutru, pentru că nevoia este una redusă, adică puterea maximă solicitată este sub 11 kVA (kilovolți-amperi). Costurile sunt mai reduse, însă, în ipoteza unei defecțiuni, alimentarea cu energie electrică se poate întrerupe complet.
Branșamentele electrice trifazate, pe de altă parte, au trei faze și un conductor neutru. Așadar, denumirea este destul de sugestivă. În ambele cazuri există un singur conductor, dar un număr distinct de faze. Aici, există o defazare cu un anumit unghi a celor 3 faze, de regulă de 120 de grade. În acest mod, se asigură un flux continuu de energie electrică și, drept consecință, o putere mai mare. Într-un complex comercial, o clădire de birouri cu multe etaje, o fabrică, o uzină etc. este necesar un astfel de branșament.
Chiar dacă opțiunea ta va avea drept criteriu esențial nevoia concretă, este foarte important să vezi dacă ai, sau nu, consumatori trifazici, pentru că într-o astfel de situație, alegerea se va face de la sine. Consumatorii trifazici sunt dispozitive sau echipamente electrice special proiectate pentru a funcționa cu un sistem de alimentare electrică trifazat. Ne referim aici la motoare electrice din pompe, compresoare, ventilatoare, mașini industriale și alte utilaje, la sistemele de climatizare și aer condiționat, la echipamente de sudură și echipamente industriale, la sistemele de iluminat public și lista poate continua. Becurile din locuință și electrocasnicele nu sunt consumatori trifazici, ci monofazici.
Așadar, atunci când există consumatori trifazici, nu îți rămâne decât o singură opțiune viabilă, și anume branșamentul trifazat. Poți distinge între cele uitându-te la mențiunea de lângă priză, când aceasta există: o tensiune de 230V indică un branșament monofazat, iar una de 400V unul trifazat.
Componentele branșamentului electric
Ce mai trebuie să știi este că un branșament electric are, în principiu, patru componente esențiale:
- Racordul electric. Acesta este punctul de conexiune între linia electrică principală și firida de branșament și poate fi realizat fie pe cale aeriană (cu cabluri suspendate în aer), fie pe cale subterană (așadar, prin cabluri îngropate în sol).
- Firida de branșament. Ea este componenta ce continuă racordul electric, asigurând conexiunea acestuia la coloana electrică. Firida de branșament mai are, în plus, și un rol de protecție la scurtcircuit a coloanei electrice.
- Coloana electrică. Aceasta reprezintă partea finală a branșamentului electric și se află între firida de branșament (punctul de racordare al cablului de distribuție) și tabloul electric al abonatului, asigurând o legătură între cele două.
- Blocul de măsură și protecție (BMPM pentru monofazat sau BMPT pentru trifazat). În primul rând, el conține contorul electric: acel dispozitiv utilizat pentru a măsura cantitatea de energie electrică consumată de un anumit utilizator sau de o instalație electrică, în scopul facturării. În plus, blocul de măsură și protecție este esențial în protecția împotriva unor riscuri precum cel de scurtcircuit sau supratensiune.
La capăt, se vor găsi prizele de curent, adică punctele de acces la energie electrică, unde se pot conecta dispozitivele și echipamentele, dar și întrerupătoare sau siguranțe, utilizate pentru protecția circuitelor electrice împotriva suprasarcinilor sau scurtcircuitelor.
3. Pașii branșamentului electric: de la depunerea cererii, la punerea sub tensiune
Procedura pentru branșamentul electric este extrem de complicată pentru o persoană nespecializată. Pașii sunt numeroși și pot diferi, în funcție de regiune, furnizor de energie electrică și echipă de execuție, însă există un traseu de bază ce rămâne constant, în cele mai multe cazuri.
Pasul 1: Emiterea avizului tehnic și semnarea contractului
Branșamentul nu se poate executa decât după emiterea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), emitere condiționată de achitarea tarifului aferent. Documentația solicitată este destul de consistentă și vizează, pe lângă informațiile despre locație și necesități de consum, și anumite documente din care să reiasă dreptul de a efectua branșamentul: adică fie actul de proprietate, fie contractul de închiriere.
Soluția de racordare poate fi simplă sau complexă, în acest ultim caz fiind necesar un studiu elaborat, pe care îl va putea realiza doar un proiectant atestat, ales de tine.
Dacă cererea este conformă, se va emite Avizul Tehnic de Racordare. Urmează o altă cerere și un alt set de documente ce trebuie depuse, după care se va semna contractul. Mai departe, trebuie să alegi proiectantul sau executantul cu care vei colabora.
Pasul 2: Proiectare, avize și autorizații
Furnizorul de energie electrică trebuie să efectueze o evaluare a locației, în baza căreia se scrie proiectul pentru branșamentul electric. Acesta va include specificații tehnice, amplasarea tabloului electric, cablurile necesare și alte detalii legate de instalare. Proiectarea instalațiilor electrice există doar în cazul lucrărilor mai complexe. În celelalte situații, se trece direct la documentația de execuție.
Pasul 3: Execuția propriu-zisă
Odată ce acordul a fost semnat și plata a fost efectuată, furnizorul de energie electrică sau contractorul ales va începe lucrările de instalare fizică. Acest lucru poate include săparea șanțului, amplasarea conductoarelor și cablurilor subterane, montarea stâlpilor de electricitate sau alte lucrări necesare în funcție de specificul locației.
Echipa profesionistă este deosebit de importantă pentru realizarea unei branșări corecte și sigure la energia electrică. Există câteva motive cheie pentru care este esențial să angajezi o astfel de echipă, printre care:
- Faptul că echipa profesionistă are cunoștințe extinse și experiență bogată în domeniul electric, inclusiv în legătură cu normele și reglementările specifice;
- Lucrările de branșare electrică implică manipularea curentului electric și a componentelor sensibile, iar o echipă profesionistă este instruită să lucreze în condiții de siguranță, să identifice riscurile potențiale și să ia măsurile necesare pentru a evita accidentele;
- Echipa profesionistă dispune de echipamente și instrumente adecvare, pentru a efectua lucrările de branșare în mod eficient și precis. În plus, are acces la echipamente de protecție a sănătății și integrității corporale absolut esențiale;
- Branșarea electrică incorectă îți poate crea probleme ulterioare: de la întreruperi în alimentarea cu energie electrică, până la daune ale instalațiilor electrice sau riscuri de incendiu. Angajarea unei echipe profesioniste reduce considerabil aceste riscuri;
- O echipă profesionistă nu se ocupă doar de branșarea propriu-zisă, ci poate oferi și asistență ulterioară: servicii de întreținere, reparații electrice și asistență tehnică.
Pasul 4: Depunerea dosarului instalației de utilizare interioară și semnarea contractului de furnizare
În această etapă, poți contracta cu orice furnizor, în funcție de criterii alese astfel încât să răspundă nevoilor tale.
Pasul 6: Punerea sub tensiune
Punerea sub tensiune marchează recepția lucrării de racordare. Furnizorul de energie electrică trimite o solicitare distribuitorului, în urma căreia se emite ordinul de montare a contorului.
La final, un tehnician de la furnizorul de energie electrică va efectua verificări și teste pentru a se asigura că branșamentul este funcțional și în conformitate cu normele de siguranță.
Pasul 7: Montarea contorului
Acest ultim pas este necesar pentru alimentarea instalației de utilizare cu energie electrică.
După conectarea cablurilor de la branșament la tabloul electric principal se face verificarea funcționalității.
Nu în ultimul rând, este important să se respecte reglementările și să se efectueze instalarea și întreținerea corectă a branșamentului electric, pentru a asigura siguranța și funcționarea corespunzătoare a sistemului electric în clădire.
4. Racordarea la curent electric: acte necesare și norme în vigoare
Domeniul energiei este unul esențial și destul de sensibil, motiv pentru care respectarea legislației în materie capătă o importanță deosebită. Întreaga procedură descrisă anterior este în conformitate cu procedurile ANRE (Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei).
Pe lângă cererea de racordare, în baza căreia se emite avizul de racordare, mai trebuie depusă o cerere, pentru avizul de amplasament. În plus, există o documentație consistentă pentru dosarul instalației de utilizare. Din fericire, întreaga procedură s-a digitalizat semnificativ în ultima vreme, așa încât poți depune majoritatea documentelor online, fără a mai fi necesar să te deplasezi la sedii ori să pierzi timpul la ghișee. Așadar, acestea trei sunt documentele de bază: avizul de racordare, avizul de amplasament și dosarul instalației de utilizare.
Iată câteva exemple de acte solicitate în operațiunea de racordare și branșare: act de identitate, certificat de urbanism, plan urbanistic zonal (PUZ), procesele-verbale care confirmă recepția la terminarea lucrărilor, diverse cereri, autorizații și memorii.
Foarte important, totuși, rămâne să verifici, înainte de a demara procesul, dacă nu cumva s-a modificat legislația, pentru a evita situațiile neplăcute, în care ori depui un dosar incomplet și apar amânări sau întârzieri, ori alergi după documente dificil de obținut și descoperi, ulterior, că nu mai erau necesare.
Angajarea unei echipe de profesioniști pentru branșarea la energia electrică este esențială pentru a asigura un proces corect, sigur și conform cu normele în vigoare. În plus, vei beneficia de consultanță și sfaturi personalizate pentru proiectul tău, asistență în obținerea tuturor actelor necesare și o comunicare eficientă cu distribuitorul de energie electrică. Astfel, te vei bucura de o instalare de calitate, fiabilă și în conformitate cu normele
Sursă foto: pixabay.com.