Instalațiile electrice sunt instalații complexe, iar această complexitate este dictată atât de rolul esențial pe care instalațiile îl au în existența modernă a societății, cât și de multitudinea de elemente implicate în structura lor. Printre aceste elemente, cel mai important rol îl joacă firele. Cablurile electrice sunt esențiale, pentru că ele pot să asigure atât protecția întregii instalații și a elementelor conectate la ea, cât și circulația corectă a curentului electric.
Pentru a putea avea garanția că o instalație electrică este calitativă și fiecare obiect conectat la ea este protejat, este foarte important să se cunoască toate detaliile despre culorile cablurilor, ce semnifică fiecare culoare și cum se conectează firele dintr-o instalație. Totodată, este important să se recunoască rapid cauzele problemelor care pot apărea în instalații electrice interioare și exterioare, astfel încât să poată fi rapid solicitate și implementate măsuri eficiente de reparații electrice.
Cuprins
1. Culori cabluri electrice – despre fire, tipologia și rolurile lor
Cablurile electrice sunt elemente deosebit de importante în societatea modernă, fiind elemente fundamentale de infrastructură. Ele se folosesc în diverse aplicații, de la alimentarea gospodăriilor, a spațiilor comerciale și a celor industriale cu energie electrică și până la crearea sistemelor de telecomunicații. De-a lungul anilor, cablurile electrice au evoluat în mod impresionant, iar în prezent există o varietate bogată de tipologii care să poată îndeplini necesitățile specifice fiecărui domeniu de utilizare.
Tipurile principale de cabluri electrice
- cabluri de alimentare – sunt cabluri care pot fi de înaltă și de joasă tensiune, iar rolul lor este cel de a transporta electricitate de la sursele de producție către consumatori. Sunt compuse din conductor de cupru sau aluminiu și sunt izolate cu materiale precum PVC sau cauciuc.
- cabluri de transport a energiei – se folosesc pentru transportul energiei pe distanțe lungi și sunt numite cabluri de curent continuu de înaltă tensiune. Au o capacitate excelentă de reducere a pierderilor de energie pe distanțe lungi.
- cabluri de fibră optică – sunt parte din categoria cablurilor de telecomunicații și se folosesc la transmiterea datelor și semnalelor luminoase. Au nuclee din sticlă sau plastic, generează o lățime mare de bandă și se folosesc în rețelele de internet și telecomunicații. În același domeniu se folosesc și cabluri de cupru, care transmit datele și semnalele de voce în rețelele de telefonie fixă și cele de internet prin fir.
cabluri speciale – cablurile de control sunt folosite la automatizări industriale, în vreme ce cablurile submarine interconectează zonele izolate, precum insulele, și transferă și curent electric între continente. Acestea joacă un rol foarte important la transportul cantităților mari de energie electrică.
Rolul și importanța cablurilor electrice
Principala categorie de interes, în vederea întocmirii unei instalații electrice de casă sau de apartament este chiar prima, adică cea a cablurilor de alimentare. Pe aceasta o vom aprofunda, în cele ce urmează, însă până atunci trebuie să afli și care sunt cele mai importante roluri ale cablurilor electrice, în general.
- Transmiterea energiei electrice – acesta este rolul primordial al firelor electrice, ele fiind responsabile cu deplasarea curentului de la sursa unde acesta este produs către consumatorii rezidențiali sau comerciali.
- Asigurarea conectivității și a comunicațiilor – în lipsa unor fire precum cele cu fibra optică sau cele din cupru, conectarea la internet sau realizarea de apeluri telefonice ar fi imposibile, la nivel global.
Automatizare și control – cablurile se folosesc și în sisteme de automatizare care permit realizarea activităților de producție la scară largă.
- Interconectivitate globală – cablurile electrice submarine permit ca și zonele izolate să aibă acces la curent electric.
Așadar, firele electrice sunt de o importanță capitală în instalațiile electrice rezidențiale, dar și în vederea asigurării funcționării eficiente a societății, în ansamblul său. În continuare, poți afla tot ceea ce trebuie să știi despre codurile culorilor cablurilor electrice, culoarea fazei și nulului, dar și ce probleme pot apărea dacă firele sunt conectate în mod eronat.
2. Împământare, fază și nul – culori fire electrice și potențiale probleme
Pentru ca instalațiile electrice să funcționeze în mod corect și sigur, este foarte important ca fiecare fir să fie conectat în conformitate cu rolul pe care îl joacă. Un element care ajută electricienii este reprezentat de culoarea cablurilor. Culorile nu sunt alese în mod aleator, ci respectă standarde stabilite de către Comisia Electrotehnică Internațională (IEC).
Această organizație a stabilit la fază și nul culori specifice, precum și la împământare, iar majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene au preluat aceste culori și le folosesc în cadrul instalațiilor electrice de pe teritoriul lor. În continuare, vei afla care sunt variantele de culori la fază și nul. Pe lângă opțiunile de culoare la nul și fază, îți vom prezenta și codul culorilor electrice, inclusiv la împământare.
Pentru început, trebuie să știi că există două variante de circuit electric care pot forma o instalație. Este vorba despre circuitele cu o singură fază, numite circuite electrice monofazate și circuitele cu trei faze, denumite circuite electrice trifazate.
Circuit monofazat
În cele mai multe locuințe, circuitul electric este monofazat și este compus din trei tipuri de conductori: împământare, nul și fază. Circuitul de împământare poartă și denumirea de nul de protecție. În privința cromaticii, există câte un simbol pentru fază și nul, precum și pentru împământare.
Așadar, ce culoare are nulul la curentul monofazat? Conform codului care definește culoarea firelor electrice într-un circuit monofaza:
- Nulul (N) – de la termenul englezesc neutral, care înseamnă neutru. Este denumit și neutru și are culoarea albastră;
- Faza (L) – de la noțiunea din engleză live wire, adică cablu sub tensiune. Are culoare maro;
- Împământarea (PE) – de la Protective Earth, noțiune care înseamnă protecție la pământ. Este denumită și nul de protecție și are culoare verde sau galben, ori o combinație de dungi galben-verzi.
Deci, la un circuit electric monofazat, știi care este nulul si faza, dar și împământarea, prin identificarea culorilor maro, albastru și verde sau galben (sau combinație de dungi galben-verzi).
Circuit trifazat
Circuitele trifazate se folosesc în medii industriale sau în alte domenii în care se impune lucrul cu mașini sau utilaje care necesită acces la o putere electrică foarte ridicată. În cazul circuitelor trifazate, există cinci conductori, fiecare având culoarea sa tipică și un cod dedicat. Iată care sunt cei cinci conductori și simbolurile lor aferente:
- Faza 1 (L1) – are culoarea maro;
- Faza 2 (L2) – are culoarea negru;
- Faza 3 (L3) – are culoarea gri;
- Nulul (N) – are culoare albastru;
- Împământarea (PE) – are culoarea verde, galben sau dungi galben-verzi.
Este important de știut faptul că există și regiuni ale lumii care nu se supun acestui cod de culori la cablu electric setat de IEC. Ele folosesc alt set de culori, iar un exemplu este reprezentat de Statele Unite ale Americii, care apelează la culoarea alb pentru conductorul neutru (nul).
De ce este importantă conectarea corectă a cablurilor electrice?
În domeniul instalațiilor electrice, este crucial ca fiecare cablu să fie conectat în mod corect. În lipsa realizării unor conexiuni corecte, pot apărea consecințe foarte grave, pe care le vom detalia în cele ce urmează. Iată care sunt cele mai importante motive pentru care să te asiguri că fiecare cablu este conectat în mod conform:
- Siguranță electricienilor – conectarea corectă a cablurilor protejează lucrătorii cu instalații electrice și pe cei care folosesc echipamente electrice. Conexiunile greșite pot provoca șocuri și chiar accidente mortale.
Siguranța proprietății – legarea eronată a firelor electrice poate să determine apariția de incendii sau scurtcircuite. Aceste incidente cauzează daune la nivelul proprietăților și pot amenința viețile locatarilor.
- Funcționarea corectă a echipamentelor – aparatura electrocasnică, mașinile industriale, computerele și alte echipamente electrice au nevoie de o conexiune electrică corectă, pentru a funcționa fără probleme și pentru a nu se deteriora.
- Eficiența energetică – doar cu ajutorul unor conexiuni corecte, eficiența energetică a instalațiilor electrice poate să fie la nivel ridicat, fără pierderi de energie și fără consum nejustificat de resurse.
Alte probleme care pot apărea din cauza conexiunilor greșite și nu numai
Necunoașterea sau nerespectarea codului de culori ale cablului electric poate să conducă la apariția multor probleme mai mult sau mai puțin grave, iar în cele ce urmează poți descoperi cele mai comune consecințe ale conectării greșite ale conductorilor electrici.
De ce am tensiune pe nul?
Tensiunea pe conductorul neutru (nul) poate să apară din mai multe motive, însă prezența tensiunii nu este deloc un lucru pozitiv, ci reprezintă o amenințare pentru siguranța instalației electrice. Iată motivele pentru care poate să apară tensiune pe nul:
- neutru de calitate slabă – conductoarele neutre ar putea să fie deteriorate, ceea ce poate să întrerupă tensiunea pe acest conductor.
- dezechilibru de tensiune – posibil la circuitele trifazate, atunci când există dezechilibru între faze și apare tensiunea pe conductorul de nul. Cauze pot fi și problemele diverse din rețeaua electrică sau încărcarea inegală a fazelor.
- curenți de scurgere – curenții de scurgere întorși pe conductorul de nul, ca urmare a deteriorării izolațiilor, defectelor echipamentelor sau șocurile electrice pot să provoace apariția tensiunii pe nul.
- probleme cu împământarea – împământarea greșită și calitatea slabă a împământării pot și ele să conducă la apariția tensiunii pe conductorul de nul.
- probleme cu sursa de alimentare – fluctuațiile de tensiune și defecțiunile în rețea pot să provoace apariția tensiunii pe nul.
De ce apare tensiune între fază și împământare?
Tensiunea între fază și împământare poate să apară din motive multiple, precum problemele de izolație, scurgerile de curent, probleme la nivelul echipamentelor electrice, sau interferențele electromagnetice. Cea mai comună cauză este reprezentată de slăbirea izolației cablurilor. Atunci, curentul poate să treacă prin suprafețe care nu sunt, în mod normal conductoare și creează tensiuni în locuri în care aceasta nu ar exista în mod normal.
Tensiunea între fază și împământare este o problemă majoră și poate să deterioreze echipamentele electrice, dar și să afecteze siguranța personală. De cele mai multe ori, soluția constă în izolarea eficientă a conductorilor, însă există și cazuri în care un electrician calificat, precum cei de la Alinadielectric.ro trebuie să intervină pentru înlocuirea conductorilor afectați.
Ce se întâmplă în caz de inversare a fazei cu nulul?
Una dintre cele mai comune probleme care apar, ca urmare a nerespectării codului culorilor firelor electrice este inversarea fazei cu nulul. Această eroare are consecințe serioase și foarte periculoase, deoarece curentul electric care trebuie să circule pe fază este direcționat pe nul și invers. Drept urmare, există risc de:
- Șoc electric – dacă conductorul de fază este conectat greșit la nul, tensiunea electrică va ajunge pe carcasele metalice ale echipamentelor. Astfel, la atingerea acestora, utilizatorul se va electrocuta.
- Defectare a echipamentelor – majoritatea echipamentelor electrice funcționează în mod corect când sunt conectate corespunzător la nul și la fază. Dacă se inversează conexiunile, apar disfuncționalități și există și posibilitatea de deteriorare a aparatelor.
- Scurtcircuit – inversarea fazei cu nulul determină conectarea tensiunii din faza activă la nul, ceea ce stabilește o conexiune directă între ele și, implicit, o creștere bruscă a curentului. Temperatura cablurilor se ridică și apare, în final, scurtcircuitul.
Cum se evită problemele cauzate de conectarea greșită a cablurilor?
Pentru a evita orice problemă cauzată de conectarea defectuoasă a cablurilor sau de defectarea acestora, este important să se efectueze cu rigurozitate o atentă verificare la fază și nul, înainte de punerea în funcțiune a instalației noi sau a celei reconfigurate. Pe lângă verificarea conexiunilor și testarea lor cu dispozitivele adecvate, care testează tensiunea și polaritatea, sunt necesare și alte măsuri de precauție, precum:
Planificare eficientă – trebuie ca instalarea firelor să se facă ținând cont de codul culorilor cablului electric. Astfel, acestea pot fi identificate și marcate în mod corespunzător, fiind evitată conectarea lor eronată. Culorile și simbolurile sunt cele mai eficiente repere, pentru o instalare corectă.
- Buna cunoaștere a domeniului – realizarea unei instalații electrice trebuie să fie făcută de electricieni autorizați, experimentați, care dispun de sculele și de cunoștințele necesare pentru a conecta așa cum se recomandă fiecare conductor din cablurile utilizate.
Dacă ai nevoie de instalații electrice pentru casă sau instalații electrice pentru apartament, este foarte important să te asiguri că le soliciți din partea unor profesioniști. Alinadielectric.ro îți pune la dispoziție astfel de servicii de instalații electrice, caracterizate de o excelentă cunoaștere a tipologiei elementelor care formează instalațiile și a modului în care acestea pot fi setate în mod corect.
În concluzie, culorile firelor electrice sunt extrem de importante și ajută la conectarea corectă a cablurilor, în cadrul oricărei instalații. Este esențial să se respecte ceea ce indică fiecare culoare de cabluri electrice, deoarece în lipsa unui montaj corect, problemele care pot apărea sunt numeroase și deloc lipsite de gravitate. Alege să colaborezi cu profesioniști, pentru a obține instalații electrice sigure și durabile.
Sursa foto: Pixabay.com