Sari la conținut
Alinadi Electric » Monofazat sau trifazat – ce diferențe există între cele două tipuri de curent

Monofazat sau trifazat – ce diferențe există între cele două tipuri de curent

Monofazat sau trifazat - ce diferențe există între cele doua tipuri de curent

Conectarea la rețeaua de electricitate reprezintă un pas esențial în vederea punerii în aplicare a proiectelor de construcție a noilor locuințe. Chiar și în cazul în care nu ești în situația de a ridica o casă nouă, ci cumperi o locuință veche, ai putea avea nevoie să te conectezi la o rețea electrică. Accesul la curent electric este esențial pentru locuințe, dar și pentru alte entități, precum sediile de business, fabrici sau diverse instituții din domenii variate.

Astfel, conceptul de branșament electric este deseori parte din orice proiect de amenajare sau renovare. Branșamentul este conexiunea dintre rețeaua de distribuție a energiei electrice și instalația electrică de la punctul de consum. Conexiunea este esențială pentru furnizarea energiei electrice către apartamente, case, firme și alte facilități. Sunt două tipuri principale de branșamente, care diferă în funcție de tipul de curent folosit: branșament trifazat sau monofazat.

1. Monofazat sau trifazat – ce înseamnă monofazat și trifazat?

Branșamentul electric este, deci, punctul de legătură dintre rețeaua de distribuție și instalația electrică de la punctul de consum. El constă într-un ansamblu de conductoare, echipamente specifice și alte dispozitive care facilitează transferul curentului electric către consumator. Branșarea se face prin conectarea cablurilor de alimentare de la punctul de consum, la rețeaua de distribuție. Prin intermediul branșamentului se realizează, deci, racordarea unui punct de consum la rețeaua electrică.

1. Monofazat sau trifazat - ce înseamnă monofazat și trifazat_

Această recordare poate fi făcută în două moduri, în funcție de categoria de curent care va fi utilizat. Există particularități specifice curentului monofazat și trifazat, care transformă cele două variante în opțiuni potrivite în circumstanțe diverse. Înainte de a afla cum poți alege soluția corectă pentru nevoile tale, în așa fel încât să poți apela ulterior și la servicii de instalații electrice prin care să-ți completezi locuința cu toate conexiunile necesare, trebuie să știi care sunt particularitățile curentului monofazat și ale celui trifazat.

1.1. Trifazat vs monofazat – particularitățile curentului monofazat

Curentul monofazat este cea mai populară variantă de alimentare, folosită mai ales la nivel rezidențial. Acest tip de curent oferă energia electrică de care este nevoie într-o mulțime de utilizări, cum ar fi alimentarea electrocasnicelor și a electronicelor, dar și punerea în funcțiune a sistemelor de iluminat. În cadrul unei conexiuni monofazate, curentul se distribuie prin două fire: firul de fază (aflat sub tensiune și reprezentat cu L în schemele electrice) și firul neutru (simbolizat cu N în schemele electrice).

Faza are rolul de a facilita transportul curentului alternativ, în timp ce neutrul oferă calea de întoarcere. Conexiunile monofazate au două calități esențiale, care le transformă într-o variantă foarte comună la nivel rezidențial: sunt ușor de configurat și simplu de întreținut. Pentru a distribui curentul electric, o conexiune monofazată necesită doar două fire. Ele pot să alimenteze fără probleme cele mai multe electrocasnice, precum și corpurile de iluminat, prizele sau întrerupătoarele.

Pentru că sistemul care face apel la curent monofazat este simplu de instalat, costurile unui astfel de branșament sunt destul de accesibile. Acesta este un argument important pentru care proprietarii de case și apartamente aleg să se orienteze către curent monofazat. Totodată, curentul monofazat este flexibil în utilizare. Consumatorii pot să conecteze și să utilizeze multiple dispozitive într-un mod ușor, fără a avea de-a face cu probleme complexe de compatibilitate. 

În același timp, curentul monofazat are limitări legate de puterea pe care o poate genera. Sistemele de acest fel sunt potrivite pentru sarcini mici și medii și nu sunt ideale pentru aplicații care au nevoie de putere foarte mare, cum sunt procesele de producție sau cele industriale. De asemenea, pe distanțe lungi, pot apărea pierderi mari de energie. Totuși, la nivel casnic, curentul monofazat face față cu brio și are și avantajul de a putea fi securizat ușor.

Cum se face securizarea sistemelor monofazate?

Pentru a putea fi folosit în condiții sigure, curentul monofazat trebuie securizat printr-o serie de măsuri specifice. Cele mai comune și eficiente sunt:

  • Folosirea echipamentelor de calitate – prizele, prelungitoarele, întrerupătoarele și celelalte dispozitive care permit conectarea dispozitivelor la electricitate se recomandă să fie alese în așa fel încât să corespundă standardelor de siguranță.
  • Instalarea corectă a echipamentelor – trebuie să se asigure instalarea corectă a tuturor echipamentelor. Dacă ai nevoie de un branșament electric, alege serviciile Alinadielectric.ro, oferite de profesioniști calificați și experimentați în domeniu.
  • Utilizarea contactorului electric – întrerupătoarele, releele electrice și siguranțele au un rol esențial în securizarea instalațiilor electrice pentru casă și a instalațiilor electrice pentru apartament. Ele pot să ajute la detectarea anomaliilor, precum suprasarcina sau scurtcircuitul și pot opri automat alimentarea, în situațiile ieșite din comun.

1.2. Diferența dintre monofazat și trifazat – ce este curentul trifazat?

Curentul trifazat reprezintă un sistem de distribuție a energiei electrice în care se utilizează trei conductoare active aflate sub tensiune (faze). În schemele electrice, acestea sunt reprezentate ca L1, L2 și L3. De asemenea, într-un sistem trifazat există și un fir neutru, reprezentat în schemele electrice tot prin N, la fel ca în cazul curentului monofazat. Tensiunea electrică între cele trei faze oscilează, oferind un flux de curent echilibrat și constant. 

Curentul trifazat are ca particularitate principală puterea foarte mare pe care o poate furniza, prin comparație cu cel monofazat. Din acest motiv, el se folosește în medii industriale și comerciale, acolo unde se apelează la echipamente cu cerințe foarte mari de putere. Curentul trifazat oferă și o stabilitate crescută a tensiunii, lucru esențial pentru echipamentele sensibile la fluctuații. 

În ceea ce privește eficiența, între cele trei faze folosite în circuitele monofazate există o diferență de 120 de grade, ceea ce garantează o eficiență crescută în transmiterea energiei, inclusiv pe distanțe lungi. Curentul trifazat se folosește, astfel, într-o mulțime de industrii și procese de producții, inclusiv în transporturi, construcții sau prelucrarea metalelor. 

Un minus pe care îl prezintă sistemele trifazate, comparativ cu cele monofazate, constă în complexitatea mare a instalării și exploatării curentului. Se impun o planificare foarte atentă a rețelei electrice și o configurare corectă a echipamentelor, astfel încât fluxul de curent să fie echilibrat și eficient. Deseori, curentul trifazat se folosește în sistemele cu generatoare trifazate, proiectate pentru furnizarea de energie electrică cu putere mare.

1.2. Monofazat sau trifazat. Diferența dintre monofazat și trifazat - ce este curentul trifazat

Cum se face securizarea sistemelor trifazate?

La fel ca sistemele monofazate, și instalațiile de curent trifazat trebuie să fie securizate în mod corespunzător, pentru a evita accidentele și defecțiunile grave. Iată cele mai importante măsuri de securizare:

  • Utilizarea echipamentelor calitative – în instalațiile de curent trifazat, se folosesc inclusiv motoare electrice, transformatoare sau panouri de distribuție. Acestea trebuie să fie certificate și să îndeplinească standardele de siguranță și calitate.
  • Folosirea de protecție contra suprasarcinii și scurtcircuitului – în acest sens, se recomandă folosirea de întrerupătoare automate, care protejează instalația contra anomaliilor de funcționare. Ele trebuie alese astfel încât să se potrivească cu cerințele de curent ale sistemului.
  • Marcarea corectă și instruirea eficientă a personalului – fiind vorba despre instalații folosite mai ales în medii industriale, este foarte important ca circuitele și echipamentele să fie semnalizate în mod corect, cu indicații referitoare la tensiunea nominală și funcția fiecărui dispozitiv. De asemenea, personalul operator trebuie să știe cum să folosească echipamentele și cum să reacționeze, în cazul în care se manifestă anomalii specifice.

Acestea sunt principalele particularități ale curentului trifazat și monofazat. Cunoașterea lor este esențială, pentru a putea ști ce tip de branșament este necesar în fiecare situație. În continuare, îți vom prezenta mai pe larg diferența dintre monofazat și trifazat, din punct de vedere al aplicabilității și al avantajelor și dezavantajelor.

2. Monofazat vs. trifazat – cum se alege conexiunea potrivită?

Alegerea între instalația de curent monofazat și cea de curent trifazat este influențată de mai mulți factori, precum cerințele specifice ale aplicației, puterea necesară, eficiența, costurile, dar și alți parametri tehnici. Ca să alegi curent trifazat sau monofazat, este obligatorie cunoașterea avantajelor specifice ale fiecărei variante. 

Avantajele curentului monofazat

  • Simplitatea instalației – sistemele monofazate sunt simplu de instalat, comparativ cu cele trifazate.
  • Costuri mici de instalare – datorită lipsei de complexitate a sistemelor monofazate, costurile de instalare a unui astfel de sistem sunt reduse. 
  • Flexibilitatea utilizării – multe echipamente cu uz la nivel casnic au nevoie de curent monofazat pentru a funcționa.

Dezavantajele curentului monofazat

  • Limitări de putere – un dezavantaj major al curentului monofazat, care face diferența în multe situații, este limitarea puterii disponibile. Acesta face ca sistemele monofazate să fie potrivite doar pentru utilizarea în aplicații de amploare redusă.
  • Pierderi mai mari de putere –  pe distanțe lungi sau în cazul încărcărilor mari, curentul monofazat poate suferi pierderi mari de putere, comparativ cu cel trifazat.

Avantajele curentului trifazat

  • Putere mare – principalul beneficiu oferit de curentul trifazat este capacitatea sa de a furniza o putere foarte mare, net superioară celei oferite de curentul monofazat. 
  • Eficiență mare – sistemele trifazate sunt foarte eficiente în transmiterea energiei pe distanțe lungi și mai puțin predispuse să piardă putere, comparativ cu cele monofazate.
  • Stabilitate la nivelul tensiunii – tensiunea trifazată este mai stabilă, astfel că echipamentele electrice și electronice de amploare funcționează mai eficient.
2. Monofazat sau trifazat. Monofazat vs. trifazat - cum se alege conexiunea potrivită_ (2)

Dezavantajele curentului trifazat

  • Costuri inițiale mari – instalarea și echiparea unui sistem trifazat sunt procese costisitoare, comparativ cu ce implică montajul unui sistem monofazat.
  • Complexitatea instalării – costurile mai mari sunt influențate de complexitatea tehnică a operațiunilor.
  • Repararea și întreținerea – repararea sistemelor monofazate care s-au defectat se face mult mai ușor decât în cazul circuitelor trifazate. 

Curent monofazat vs trifazat – în ce situații se folosește curent monofazat?

Alegerea între instalațiile de curent monofazat și cele de curent trifazat depinde de factorii precizați anterior, iar avantajele și dezavantajele propuse de fiecare variantă trebuie luate în calcul, atunci când se alege tipul de branșament în fiecare situație. În baza acestora, se utilizează curent monofazat în următoarele cazuri:
Aplicații rezidențiale – curentul monofazat se utilizează deseori pentru alimentarea locuințelor și clădirilor rezidențiale. Acestea folosesc electrocasnice, becuri, prize și alte echipamente care nu necesită putere mare și care chiar sunt proiectate pentru a funcționa pe curent monofazat.

2. Monofazat sau trifazat. Monofazat vs. trifazat - cum se alege conexiunea potrivită_

Locații izolate – în locurile izolate, este dificil să se aducă și să se instaleze trei conductoare active, necesare la instalarea sistemelor trifazate. Astfel, se merge deseori pe opțiunea de curent monofazat, considerată o variantă mai practică.

Activitatea micilor afaceri – afacerile de amploare redusă și atelierele mici, care nu au nevoie de putere electrică foarte mare și care apelează la echipamente de dimensiuni reduse aleg să apeleze la curent monofazat.

Circuit monofazat și trifazat – când se folosește curentul trifazat?

Aplicații industriale și comerciale – curentul trifazat este predominant în zona aplicațiilor industriale și comerciale, acolo unde există cerințe semnificative de putere. Mașinile mari, motoarele electrice și procesele industriale au de câștigat de pe urma puterii mari oferite de sistemul trifazat. De asemenea, mașinăriile industriale și motoarele foarte puternice au nevoie și de eficiența mare oferită de sistemele trifazate, comparativ cu cele monofazate.

Sistemele de distribuție a energiei – sistemele de distribuție a energiei utilizate la scară largă fac apel, deseori, la curentul trifazat, pentru a asigura distribuirea eficientă și uniformă a energiei către consumatori. 

Clădirile de birouri – în clădirile de birouri, unde există foarte mulți consumatori (sisteme de alarmă, sisteme de supraveghere, computere, sisteme de control acces, sisteme de iluminat, aer condiționat etc.) se folosește curent trifazat, pentru satisfacerea cerințelor complexe de putere.
Sistemele complexe de încălzire și climatizare – în aplicațiile precum sistemele industriale de climatizare și încălzire, curentul trifazat oferă o soluție eficientă și economică. De asemenea, și în industria de înaltă tehnologie se folosește această formă de curent.

2. Monofazat sau trifazat. Monofazat vs. trifazat - cum se alege conexiunea potrivită_ (1)

În concluzie, între curentul trifazat și cel monofazat există câteva diferențe semnificative, care transformă fiecare opțiune în una potrivită doar în anumite circumstanțe. Pentru aplicații rezidențiale și pentru punerea în funcțiune a unor echipamente ușoare, curentul monofazat este cea mai practică și economică variantă. În schimb aplicațiile industriale și comerciale care necesită puteri mari impun folosirea curentului trifazat. Este important să se analizeze cu atenție și profesionalism cerințele fiecărei aplicații, astfel încât alegerea să fie una potrivită. Experții Alinadielectric.ro îți stau la dispoziție cu servicii de top, astfel încât să găsim împreună cele mai bune soluții pentru nevoile tale!

Sursa foto: Unsplash.com

  • de