Energia radiației solare este una inepuizabilă, iar cantitatea primită de la soare este cam de 5-10 ori totalitatea tuturor rezervelor de combustibili fosili cunoscuți. În perioada de maximă strălucire a soarelui, când condițiile climatice sunt excelente, astrul ceresc are o putere de 1kW/mp. Astfel, societatea modernă și-a dat seama de importanța soarelui în dezvoltarea sa, dar și pentru protejarea mediului înconjurător, ceea ce a dus la apariția unor tehnologii extrem de apreciate ce se bazează pe montarea și utilizarea panourilor solare.
În articolul de mai jos vei descoperi ce sunt panourile fotovoltaice și cum funcționează ele, ce tipuri de panouri fotovoltaice există pe piață, cum se montează ele, vei afla ce documente sunt sau nu necesare pentru montare acestor echipamente, dar și care sunt beneficiile pe care le vei obține ulterior.
Cuprins
1. Ce sunt panourile fotovoltaice
Panourile fotovoltaice sunt niște sisteme complexe de instalații care reușesc să transforme energia solară în energie electrică. La panourile solare sistemele folosesc căldura solară pentru a încălzi apa dintr-un circuit, pe când la panourile fotovoltaice sistemele utilizează energia luminoasă a soarelui, pe care o transformă în energie electrică folosită pentru a alimenta electrocasnicele, centrala termică, pentru irigarea diferitelor terenuri în agricultură sau chiar pentru alimentarea mașinilor și utilajelor electrice.
Într-adevăr, panourile fotovoltaice pot fi folosite atunci când soarele luminează puternic, dar și în lipsa lui, pentru că nu necesită lumina directă a astrului pentru a putea funcționa optim. Chiar dacă este o zi noroasă sau a sosit sezonul rece, panourile fotovoltaice își fac treaba așa cum trebuie.
1.1. Cum funcționează panourile fotovoltaice
Celulele solare fotovoltaice reușesc să transforme energia solară în energie electrică. Procesul energiei electrice pornește de la soarele care eliberează fotoni. Lumina soarelui atinge metalul semiconductor din panourile fotovoltaice, apoi sunt eliberați electronii și se generează curent continuu.
Un câmp electric este creat atunci când încărcăturile opuse interacționează, iar siliconul din celulele fotovoltaice dă ambele sarcini pentru a crea câmpul electric. Plăcuțele metalice din panourile fotovoltaice sunt folosite pentru a permite curentului electric să treacă prin fire, acesta reușind astfel să alimenteze toate electrocasnicele din casă.
Un panou este format din mai multe celule fotovoltaice, conectate între ele. La rândul lor, panourile sunt conectate și ele și formează corpul principal al sistemului electric solar, care va reuși să alimenteze cu succes întreaga clădire. Este important de reținut faptul că puterea va varia în funcție de anumiți factori (condiții meteorologice, cantitatea de lumină absorbită, eficiența panourilor) și că va fi nevoie de instalarea unui invertor conectat la sistem, cu rolul de a transforma curentul continuu în curent alternativ, acesta din urmă fiind necesar pentru a fi utilizat în gospodărie.
Panourile fotovoltaice pot fi conectate la rețeaua centralizată de energie electrică și ceea ce se produce suplimentar poate să intre în rețea, iar proprietarul să fie remunerat. Excesul de energie poate fi și stocat într-o baterie de stocare, ulterior putând fi utilizată în timpul nopții, de exemplu.
1.2. Tipuri de sisteme fotovoltaice
În principal se pot identifica două tipuri mari de sisteme fotovoltaice: on-grid și off-grid. Mai există și un al treilea sistem, și anume cel hibrid. Primul sistem fotovoltaic este legat la rețeaua națională de energie electrică, iar cel de-al doilea este util pentru zonele izolate, care nu sunt conectate la rețea. Un avantaj al sistemului on-grid este faptul că atunci când energia obținută nu este în cantitate suficientă, există oricând posibilitatea de conectare la rețeaua națională. Atunci când se obține un surplus, acesta se livrează către rețea și proprietarul primește un anumit preț.
Sistemul fotovoltaic off-grid oferă curentul electric necesar în locuință și stochează surplusul energetic în baterii, care poate fi folosit în diferite scopuri ulterior (furnizarea de lumină și încălzire, pentru funcționarea aparaturii electrocasnice, pentru irigarea serelor etc.). Printre avantajele sale se numără: independența de rețeaua electrică, poate oferi un backup principalilor consumatori, este ideal pentru aplicații mici și mijlocii, poate fi un stabilizator pentru oscilațiile de tensiune (dacă sistemul este legat și la rețeaua electrică).
Panourile fotovoltaice pot fi împărțite și în următoarele patru categorii:
- Panouri monocristaline. Acest tip de panou fotovoltaic este de culoare negru închis și e considerat foarte eficient. Panourile monocristaline sunt recomandate pentru că produc o mare cantitate de energie electrică, de patru ori mai mare comparativ cu celelalte, dar și pentru că au o durabilitate mare și pot fi montate pe suprafețe mici;
- Panouri policristaline. Panourile au o culoare albastră închis și au o rezistență mai mică la temperatură ridicată. Avantajul acestui tip de panou fotovoltaic este prețul mai redus. Se mai pot menționa și alte lucruri interesante despre acest tip de panou, cum ar fi faptul că este cea mai bună soluție pentru toate tipurile de aplicații sau că poate avea putere mică, mare și medie;
- Panouri cu strat subțire. De regulă, aceste panouri fotovoltaice sunt utilizate pentru suprafețe largi, sunt flexibile, au un design plăcut, nefiind afectate de căldură excesivă sau de umbră. Un dezavantaj al acestora este faptul că produc mai puțină energie comparativ cu celelalte tipuri;
- Panouri hibride. Compuse din celule monocristaline, panourile hibride au în spate un strat subțire de peliculă solară amorfă, care are capacitatea de a extrage mai multă lumină solară, chiar și atunci când lumina este slabă, dar nu sunt indicate pentru acoperișuri cu suprafețe mari. Interesant este faptul că pot să transforme energia solară în energia electrică, dar și în apă caldă.
2. Montarea panourilor fotovoltaice
Instalarea panourilor fotovoltaice este un procedeu de durată, deloc simplu. Cei care doresc să se bucure de beneficiile unui astfel de sistem trebuie neapărat să apeleze la serviciile unui specialist și să poziționeze panoul optim, în direcția S-V a acoperișului.
2.1. Documente necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice
Înainte de a trece la montarea propriu-zisă a panourilor trebuie să se obțină avizele necesare, altfel instalarea lor ar fi ilegală (pentru consumatorii care vor să se conecteze și la rețeaua centralizată de energie pentru a livra). Documentele de care va avea nevoie proprietarul sunt:
- Certificatul de urbanism (emis de Primărie) poate fi solicitat doar de către proprietar. Va fi nevoie de următoarele acte pentru emiterea lui: cerere tip, act de proprietate, cadastru, extras de carte funciară, copie după contractul de vânzare-cumpărare, act de moștenire și intabulare a dreptului de proprietar, copie după CI, dovada taxei plătite (calculată în funcție de suprafața terenului), plan cadastral, planuri topografice de incadrare, planul situației actuale și pe cel al nou, scurt memoriu;
- Acordul de mediu și avizul de mediu sunt eliberate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, de Autoritatea Publică Centrală pentru protecția mediului și de Autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului (termen de eliberare de 30 de zile);
- Avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcții poate fi eliberat pe baza următoarelor acte: cerere pentru solicitarea avizului, copie după certificatul de urbanism, memoriu tehnic arhitectură, plan de încadrare în zonă, plan de situație, copie după CI, actul de proprietate și de închiriere. Taxa va fi plătită ulterior și presupune 50% din 0,5% din valoarea investiției;
- Avizul de salubritate și avizul ISU;
- Avizul de telefonizare;
- Avizul de amplasament furnizor de energie este emis de distribuitorul de distribuție de energie electrică. Pentru obținerea lui sunt necesare următoarele documente: cerere tip, copie după certificatul de urbanism, copie după planul de încadrare în zonă, la scară, plan de situație, studiu de coexistență pentru stabilirea gradului de compatibilitate cu rețeaua electrică, dovada plății taxei;
- Avizul tehnic de racordare;
- Autorizația de construire (este valabilă 12 luni de la data emiterii);
- Licență de producere și de acreditare a energiei electrice și Certificatul de racordare sunt necesare dacă se dorește să se folosească surplusul de energie obținut pentru a fi distribuit către sistemul centralizat contra cost.
Dacă nu se dorește și racordarea la rețeaua centralizată, atunci proprietarul nu are nevoie de documentele menționate mai sus.
2.2. Etapele de montare a panourilor fotovoltaice
În funcție de cât de multe panouri fotovoltaice se vrea a fi montate și de tipul de sistem pentru care a optat proprietarul, operațiunea poate dura mai mult sau mai puțin. Investiția se amortizează în timp, pe termen lung făcându-se economii serioase. Calcularea numărului de panouri fotovoltaice de care este nevoie se face în funcție de cât de multă energie electrică se consumă în casă, și nu de dimensiunea locuinței sau de numărul de membri. Etapele de montare a panourilor fotovoltaice sunt:
- Este ales locul potrivit (pe acoperiș sau pe sol), de regulă pe partea sudică pentru a capta cât mai multă lumină;
- Se studiază în detaliu schema și structura de montaj care vine împreună cu panourile și se respectă instrucțiunile producătorului;
- Se alege tipul de montaj potrivit pentru a putea să se protejeze panourile împotriva vicisitudinilor vremii;
- Se folosesc polobocul și metrul liniar pentru a instala corect panourile;
- Se montează șinele mobile și suportul metalic;
- Se aplică un adeziv special care să împiedice mișcarea panourilor;
- Se calculează unghiul de înclinare în care se reflectă cel mai bine lumina.
După ce au fost instalate, panourile nu au nevoie de întreținere foarte multă. Contează foarte mult unghiul de înclinare ales, pentru că acesta va permite apei și murdăriei să se scurgă eficient. De asemenea, un sfat extrem de important este acela de a apela la o echipă de profesioniști pentru instalarea panourilor fotovoltaice, altfel rezultatele ar putea să nu fie cele scontate.
3. Beneficiile montării panourilor fotovoltaice
Mulți români au început să ia în considerare tot mai mult ideea de a instala panouri fotovoltaice și de a proteja mediul înconjurător, unii aplicând și la diferite proiecte de finanțare din fonduri europene, destinate IMM-urilor si companiilor din HORECA. Înainte de a trece efectiv la instalarea lor, este imperios necesară o informare adecvată, pentru a putea descoperi tot ce este nevoie, caracteristicile tehnice ale sistemului, cât curent va produce acesta, cum va contribui la realizarea de economii etc.
Montarea sistemului presupune o investiție inițială, cheltuieli de întreținere, timp și energie din partea proprietarului care îl va utiliza. Beneficiile instalării sale sunt, însă, demne de reținut:
- Sunt obținute economii impresionante la factura de energie și la cea de gaze. Investiția poate fi considerată destul de mare inițial, totuși, este amortizată în circa 5 ani, în funcție de dimensiunea sistemului ales. Specialiștii recomandă instalarea panourilor fotovoltaice pentru că acoperă vara 100% consumul de apă, electricitate și căldură, iar în rest cam 50-70% din acest consum total. Dacă sistemul este legat la rețeaua centralizată, atunci se va obține și un surplus de energie ce poate fi vărsat aici, cu anumite avantaje în schimb;
- Sistemele fotovoltaice au o durabilitate mare în timp, contribuind la obținerea pentru locuință a unui certificat energetic superior;
- Reduc amprenta de dioxid de carbon și nu poluează în niciun fel mediul înconjurător. Acest sistem de panouri nu produce deșeuri, fum sau reziduuri de niciun fel;
- Pot fi instalate în diferite locuri, pe clădiri de imobile sau birouri, la hoteluri sau pensiuni, pe parcări de birouri, supermarket, spații de depozitare, în ferme, sere, spații de depozitare agricole sau în diferite locuri izolate, ce nu sunt conectate la rețeaua centralizată de energie electrică;
- După ce au fost instalate panourile necesită întreținere minimă. Este indicat să nu fie acoperite cu murdărie, frunze uscate, zăpadă, deoarece nu vor beneficia de lumină și nu vor oferi energia de care e nevoie. Dacă sunt curățate bine, atunci vor da randament energetic optim;
- Pot fi instalate pe acoperișul casei sau pe sol, în orice mediu climatic.
În concluzie, cine vrea să se bucure de economii importante la facturi și să protejeze natura poate să ia în considerare instalarea de panouri fotovoltaice. Popularitatea lor este din ce în ce mai mare în România, mulți români gândindu-se tot mai mult la autonomia energetică și la lupta permanentă împotriva poluării planetei.
Surse foto: unsplash.com; pixabay.com