Instalația electrică a unei locuințe joacă un rol important în vederea asigurării confortului dorit de către persoanele care trăiesc într-o casă sau apartament. Pentru ca rolul instalației să poată fi îndeplinit în cele mai bune condiții, este important ca aceasta să îndeplinească toate criteriile de eficiență și siguranță.
De multe ori, este necesar ca în unele case și apartamente să se recurgă la schimbarea instalației electrice. Schimbarea instalației electrice la apartament, precum și schimbarea instalației electrice în casă implică o serie de operațiuni specifice, care trebuie efectuate de către electricieni autorizați în servicii de instalații electrice.
Motivele pentru care poate fi necesar procesul de refacere a instalației electrice la apartament sau casă sunt multiple. Poate fi vorba atât despre motive ce țin de precauția locatarilor noi dintr-o gospodărie, dar și de uzură sau incidente care au provocat daune la nivelul instalației.
Oricare ar fi motivul pentru care se schimbă o instalație, trebuie ca procesul să fie desfășurat cu profesionalism, astfel încât noua instalație să fie una eficientă și rezistentă pe termen cât mai îndelungat. Iată toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea ajunge să beneficiezi de o instalație electrică nouă, calitativă și longevivă.
Cuprins
1. Schimbare instalație electrică – când și de ce este necesară schimbarea instalației
Înlocuirea instalației electrice la apartamente și la case este un proces pe care mulți utilizatori rezidențiali îl tratează ca pe cel al înlocuirii distribuției de pe o mașină la mâna a doua. Altfel spus, această schimbare este văzută ca o măsură de precauție care trebuie luată la mutarea într-un apartament sau casă veche.
Drept dovadă, înlocuirea instalației electrice este printre primele preocupări avute de către persoanele care achiziționează apartamente într-un bloc vechi. În situația în care noii locatari dintr-o casă sau dintr-un apartament iau decizia de a apela la servicii de înlocuire a instalației electrice, doar ca măsură de precauție, nu se poate spune că schimbarea este neapărat necesară.
Există, însă, și cazuri în care măsura este una care se impune, fără dubii, așa cum sunt cazurile în care există defecțiuni majore la nivelul instalației. Defecțiunile de acest fel nu pot fi reparate de către electricieni în mod punctual, așa cum se face în cazul înlocuirii unei prize.
Schimbarea instalației se poate efectua și dacă aceasta este una foarte veche, care nu este adaptată cerințelor unui apartament modern, în care se utilizează o mulțime de echipamente electrice dintre cele mai complexe.
În cazul foarte multor case și apartamente vechi, riscul existenței improvizațiilor este unul foarte ridicat. Tocmai de aceea, este foarte important să efectuezi o verificare a instalației de fiecare dată când te muți într-o astfel de locuință.
În urma reviziei efectuate de către electricienii autorizați, se poate recomanda fie schimbarea parțială a instalației, fie înlocuirea totală a acesteia. Există, bineînțeles, și posibilitatea ca instalația existentă să fie una de calitate, care să mai poată fi utilizată.
Totuși, majoritatea celor care se mută într-un apartament sau o casă veche aleg să fie precauți și să investească într-o instalație nouă, calitativă. Riscurile utilizării unei instalații de slabă calitate sunt suficient de mari pentru a-i încuraja pe cei mai mulți să opteze pentru refacerea instalației electrice.
Formată din sisteme de control și monitorizare a consumului, cabluri, prize și întrerupătoare, instalația electrică reprezintă un mecanism complex, a cărui funcționare defectuoasă poate să cauzeze probleme grave, cum ar fi arderea becurilor, a electronicelor, a electrocasnicelor și, mai grav, apariția incendiilor.
2. Schimbare instalație electrică la apartament și casă – etapele schimbării instalației
În cazul caselor și apartamentelor noi, instalația electrică este un element peste care nu se poate trece, în timpul fazei de construcție. Inginerii specializați în construcții și instalații, precum și arhitectul locuinței tale vor colabora, pentru identificarea celor mai bune soluții de montare a instalației electrice.
În cazul în care te muți la un apartament vechi sau o casă care a mai fost locuită, este necesar să te asiguri că este efectuată o revizie de specialitate, pentru a se stabili dacă instalația existentă poate face față nevoilor tale de consum sau prezintă riscuri care impun modificarea sau înlocuirea completă a acesteia.
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul în această situație, este faptul că va trebui să apelezi la electricieni autorizați în proiectarea și montarea de instalații electrice pentru apartament sau instalații electrice pentru casă, după caz. Electricienii se vor deplasa în cel mai scurt timp la adresa ta și vor începe să analizeze situația, pentru a identifica cele mai bune soluții.
Dacă varianta aleasă este cea a înlocuirii complete a instalației și a montării uneia noi, este necesar să se realizeze proiectarea instalației care va fi montată. Acest lucru se face prin colaborarea dintre locatar și electrician. Iată care sunt elementele luate în calcul, pe parcursul etapei de proiectare:
- Numărul de întrerupătoare, prize și corpuri de iluminat necesare în fiecare dintre încăperile locuinței – se recomandă montarea a minimum două prize în fiecare dormitor din apartament sau casă. În living și în bucătărie, este recomandat să existe minimum 4 prize, iar în baie este suficientă una.
- Numărul și tipul de consumatori de energie electrică, precum și locurile în care vor fi poziționați aceștia – mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, aparatul de aer condiționat, centrala termică și frigiderul sunt consumatori prioritari, de care trebuie să ții foarte bine cont în această etapă.
Este esențial să existe acces facil la priză, raportat la locurile în care vor fi aparatele montate. Totodată, este de preferat să existe un circuit separat pentru fiecare dintre acești consumatori majori, precum și o priză specială.
Se evită, astfel, suprasolicitarea instalației în timp. Consumatorii mici, cu puteri de sub 2000 W, pot să utilizeze același circuit. Este vorba despre hotă, televizoare, aspirator sau computer. Atenție! Un circuit ar trebui să aibă conectate nu mai mult de zece prize sau corpuri de iluminat.
- Alegerea locului în care vor fi montate corpurile de iluminat – aceștia sunt alți consumatori importanți, pentru care trebuie să se asigure acces la sursă de electricitate. Este important să se stabilească poziția lor, înălțimea de montare și celelalte aspecte relevante pentru electricieni, dar și pentru locatari.
- Se stabilesc locul tabloului de distribuție și cel al duzelor – este important ca duzele să se instaleze în zone în care să nu existe umezeală. Nu se montează duze în baie. Totodată, acestea trebuie să poată fi accesate ușor, în cazul în care este nevoie să se intervină pentru reparații, ulterior.
- Se alege tipul materialelor utilizate – în funcție de cele stabilite deja, se aleg și materialele care vor fi utilizate la realizarea instalației electrice. Tipologia acestora este decisă de către electrician.
După ce proiectul este finalizat, din punct de vedere al proiectării, se poate trece la următoarea parte a refacerii instalației electrice. Este vorba despre instalarea propriu-zisă a noilor componente care vor alimenta casa cu energie electrică. Iată care sunt etapele fazei de instalare:
- Demontarea instalației vechi – pentru ca o nouă instalație să poată fi instalată în mod corect, este important ca toate componentele vechi să fie înlăturate. În funcție de perioada în care s-a montat vechea instalație, este posibil ca acestea să fie sau nu protejate cu tubulatură specială. Dacă nu există tubulatură, este posibil ca unele fire să nu poată fi scoase din zidărie, însă acestea se deconectează, oricum, de la tabloul electric.
- Stabilirea traseelor de cablu – atunci când este vorba despre o instalație electrică veche care trebuie înlocuită, cu siguranță cea nouă va avea particularități diferite. Este vorba despre circuite electrice suplimentare, ceea ce implică utilizarea de noi cabluri. Astfel, traseele vechii instalații nu vor putea fi utilizate integral, nici în cazul în care există o tubulatură de calitate. Vor trebui create trasee noi, însă primul pas este cel al stabilirii schemei lor.
- Executarea șanțurilor – în această etapă au loc săpăturile în pereții locuinței, în vederea creării șanțurilor necesare pentru montarea tubulaturii prin care vor trece cablurile instalațiilor. Este etapa în care se creează dezordine și praf. Însă ea trebuie executată cu mare atenție, pentru a nu afecta pereții și pentru a monta cablurile într-un mod care să le garanteze durabilitatea.
- Instalarea cablurilor – odată finisate șanțurile, se trece la prinderea cablurilor în pereți. Pentru o prindere stabilă, se folosesc mai multe materiale: bandă de montaj, șuruburi speciale și material de construcție (ipsos, de regulă).
5. Poziționarea cablurilor aferente elementelor de “suprafață“ – este vorba despre corpuri de iluminat, prize și întrerupătoare. Acestea se vor instala în locurile care au fost stabilite pe parcursul fazei de proiectare. Se cablează și internetul, alarma și alți consumatori minori.
6. Montarea dozelor – o etapă esențială este cea a instalării dozelor de legătură și a celor de aparat. Acestea trebuie să fie instalate în conformitate cu planul inițial, pentru o funcționare eficientă. Imediat după montarea dozelor, se realizează conexiunile electrice la nivelul lor, iar apoi se probează funcționarea instalației.
7. Montarea tabloului electric – pentru fiecare instalație electrică nouă, se apelează și la un tablou electric pe măsură. Acesta trebuie să garanteze siguranța locatarilor din locuință și a întregii instalații electrice.
8. Instalarea elementelor de “suprafață“ – ultima etapă a procesului constă în montarea întrerupătoarelor, a corpurilor de iluminat și a prizelor.
3. Refacere instalație electrică la apartament și casă – sfaturi utile
Înlocuirea completă a instalației electrice este un proces complex, care poate să implice costuri și disconfort. Dacă te raportezi la importanța accesului sigur și constant la energie electrică, efortul este unul cât se poate de justificat. În plus, o instalație de calitate îți va deservi cu succes pe o perioadă foarte îndelungată, întinsă până la zeci de ani. Pentru ca rezultatele să fie cele mai bune, iar experiența ta una reușită, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi și repere:
- Implică-te în planificare – Dacă ceea ce ține de “culise“ (cabluri, tablou etc) este exclusiv responsabilitatea electricianului, pozițiile în care se amplasează prizele, întrerupătoarele etc. pot fi influențate în bună măsură și de tine. Alege locuri la îndemână pentru prize, de preferat în colțurile încăperilor. Asigură-te și că întrerupătoarele sunt la o înălțime la care pot ajunge membrii familiei tale.
- Alege materiale de calitate – Cablul, tubulatura, prizele, întrerupătoarele, dozele și tabloul electric trebuie să fie cât mai calitative, deoarece astfel ai garanția siguranței și a longevității instalației. Nu apela la improvizații, deoarece riscurile sunt foarte mari. De altfel, dacă alegi să colaborezi cu specialiști autorizați, cu siguranță improvizațiile nu vor putea intra în discuție.
Împământarea este esențială – Indiferent la cine apelezi pentru schimbarea instalației electrice, asigură-te că beneficiezi de această măsură de siguranță. Ea te poate ajuta să eviți pagube și accidente foarte grave, în diverse situații.
- Programează cu grijă – Stabilirea programului de lucru se face de comun acord cu electricianul, însă trebuie să ții cont și de orele de odihnă, în cazul în care locuiești la bloc. Este important să eviți crearea unui disconfort foarte mare pentru vecinii tăi.
- Durata la care trebuie să te aștepți – În funcție de complexitatea lucrării, montarea unei instalații electrice noi poate să dureze de la câteva zile, până la mai bine de o săptămână. Pentru a schimba instalația electrică la o garsonieră, timpul necesar de lucru este de 3-4 zile. În cazul apartamentelor cu două camere, este vorba despre 4-5 zile, iar la apartamentele cu trei camere se poate ajunge până la 5-6 zile. În cazul caselor, totul depinde de specificul construcției și de numărul încăperilor în care trebuie instalate cabluri și echipamente electrice.
- Costurile variază – La fel ca durata execuției lucrărilor de înlocuire a instalației electrice, și costurile variază în funcție de complexitatea lucrării. De asemenea, costurile finale sunt influențate și de ce variante de cabluri, tubulatură, prize și întrerupătoare alegi să utilizezi.
Alinadi Electric îți stă la dispoziție cu o echipă de profesioniști autorizați, gata să proiecteze și să realizeze instalații electrice de cea mai bună calitate. Îți oferim servicii complete la prețuri excelente, prin care te poți asigura că îți dotezi locuința cu o instalație electrică a cărei durată de exploatare poate să ajungă chiar și până la 50 de ani! Alege serviciile noastre și rezolvă rapid problema înlocuirii instalației electrice!
Sursa foto: Unsplash.com