Sari la conținut
Alinadi Electric » Tipuri de panouri fotovoltaice – Cele mai importante detalii despre sursa de energie verde a viitorului!

Tipuri de panouri fotovoltaice – Cele mai importante detalii despre sursa de energie verde a viitorului!

Panouri fotovoltaice, tehnician, alinadielectric.ro

Energia solară regenerabilă este soluția ideală pentru protejarea mediului înconjurător. Prin protejarea mediului înconjurător, contribuim la bunăstarea noastră și a celor din jur. În plus, se va evita exploatarea resurselor în cantități mari, prin urmare, vom contribui și la salvarea planetei. În ultima perioadă, energia solară regenerabilă, a devenit alternativa favorită pentru a obține curentul electric sau apa caldă ce ne este necesară. Pe lângă aceste motive atât de importante, le putem enumera și pe următoarele care, cu siguranță, îți vor atrage și mai mult atenția asupra acestui aspect. 

Panourile fotovoltaice ce reprezintă sursa de energie verde a unui viitor eco-friendly (prietenos cu mediul), vor contribui substanțial la reducerea plăților facturilor tale lunare și îți vor asigura independența față de rețelele naționale. De asemenea, pentru că nu se folosesc combustibilii fosili care, sunt foarte dăunători pentru mediul înconjurător, este un motiv evident pentru a alege această variantă de energie verde. 

Beneficiile utilizării panourilor fotovoltaice sunt nenumărate, de aceea, ți le vom prezenta pe parcursul acestui articol. Vei afla care sunt tipurile de panouri fotovoltaice, cât și despre tipurile de sisteme fotovoltaice, ce conțin și cum funcționează. Mai mult decât atât, vei afla mai multe detalii despre sistemele fotovoltaice On-grid și Off-grid, care sunt avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice și, cel mai important, vei primi câteva sfaturi utile care te va îndruma către alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit pentru tine.

1. Ce sunt panourile fotovoltaice și ce conține un sistem fotovoltaic?

Panourile fotovoltaice sunt considerate ca fiind dispozitive moderne care, folosesc radiația solară și au capacitatea de a transforma lumina primită de la soare, în energie electrică care poate fi utilizată pentru consumul de zi cu zi al oamenilor. Materialele din care acestea sunt fabricate sunt speciale și au capacitatea de a absorbi lumina soarelui și căldura prin celulele ce intră în componența lor. 

Aceste celule fotovoltaice, ce pot fi monocristaline, policristaline sau cu strat subțire, transformă căldura în lumină, apoi le eliberează sub formă de energie. Cel mai important factor este faptul că, energia solară este o sursă de energie inepuizabilă, ce poate fi exploatată gratuit, fiind o sursă de energie regenerabilă. Așadar, în felul acesta se va evita și poluarea mediului înconjurător, un detaliu esențial atât în zilele noastre, cât și în viitor.

Important de știut! Panourile fotovoltaice sunt mult mai eficiente atunci când afară este însorit, însă nu necesită lumină directă de la soare pentru funcționarea acestora, deoarece produc o cantitate substanțială de energie electrică, chiar și în zilele mai răcoroase sau înnorate din sezonul rece. 

Prin urmare, aceasta este o formă revoluționară de producere a energiei verde, ce va fi din ce în ce mai adoptată de către oameni pentru casele lor, dar și de către companii. Așadar, dacă și tu îți dorești să contribui la salvarea planetei, cât și la binele tău și a celor dragi din jurul tău, poți opta pentru montarea panourilor fotovoltaice pentru casa ta, ce sunt foarte prietenoase cu tine și mediul înconjurător. La Alinadielectric.ro vei găsi cele mai bune soluții pentru tine și casa ta!

În continuare, vom prezenta tipurile de panouri fotovoltaice, pentru o înțelegere mai amănunțită a acestora.

Tipuri de panouri fotovoltaice, energie solara, casa, alinadielectric.ro
Panouri fotovoltaice, tehnician, casa, alinadielectric.ro

2. Tipuri de panouri fotovoltaice

Pentru că tehnologia evoluează într-un ritm rapid, și în cazul de față, putem spune că au apărut o multitudine de modele de panouri fotovoltaice ce utilizează energia solară, conform felului în care au fost proiectate. Așa că, fiecare beneficiază de specificațiile sale personale.

Prin urmare, în funcție de scopul pe care îl are fiecare, în prezent, există două tipuri:

 • Panourile solare termice ce au capacitatea să convertească energia solară în căldură;
 • Panourile fotovoltaice care convertesc energia solară în electricitate. 

Diferența dintre panourile solare și cele fotovoltaice este următoarea:

 • Panourile solare utilizează energia solară pentru a putea produce agent termic ca apa caldă menajeră sau căldura necesară pentru a încălzi casa
 • Panourile fotovoltaice folosesc, așa cum am menționat anterior, radiația solară pentru producerea energiei electrice.

De asemenea, principiile de funcționare sunt total diferite. Însă, în continuare, vom prezenta cele mai frecvente tipuri de panouri fotovoltaice:

 • Panouri fotovoltaice monocristaline – Acestea sunt alcătuite din tipul de celule monocristaline ce sunt cunoscute pentru faptul că sunt compuse dintr-un singur cristal și sunt fabricate din siliciu pur. Cristalul din acest tip de siliciu este prelucrat printr-un proces amplu cu scopul de a produce o tijă lungă. Prin urmare, această tijă este tăiată în plachete ce urmează să reprezinte celulele fotovoltaice. Panourile fotovoltaice monocristaline sunt recunoscute pentru capacitatea lor deosebită de a furniza cea mai crescută eficiență în condițiile standard de testare, în comparație cu celelalte două tipuri de panouri fotovoltaice ce sunt frecvent utilizate. Acestea au marginea rotunjită a celulelor fotovoltaice și o culoare închisă. Au un randament de 22 – 27 %.
 • Panouri fotovoltaice policristaline – Alcătuite din celule policristaline, ce sunt compuse din mai multe cristale de siliciu, sunt mai puțin eficiente decât cele monocristaline. Acest fapt se datorează modului de prelucrare, siliciul fiind prelucrat ca un bloc de cristale și nu ca o singură celulă. Aceste blocuri sunt tăiate sub formă de plachete, pentru a obține celule fotovoltaice individuale. Au o tăietură în formă de pătrat a celulelor fotovoltaice și au culoarea albastru. Randamentul acestora se ridică la circa 15 – 22 %.
 • Panouri fotovoltaice amorfe – Aceste panouri sunt create prin acoperirea substratului de sticlă, metal sau plastic cu unul sau chiar mai multe straturi subțiri din material fotovoltaic. Aceste panouri sunt subțiri și au o greutate redusă. Au un randament de 15 – 22 %, însă, se consideră că, acestea se degradează mai repede de-a lungul timpului, în comparație cu cele monocristaline sau policristaline.
Panouri fotovoltaice, soare, alinadielectric.ro
Panouri fotovoltaice, montare, specialisti, alinadielectric.ro

3. Tipurile de sisteme fotovoltaice On-grid și Off-grid: Ce conțin, cum funcționează, care sunt avantajele și dezavantajele acestora?

Așa cum este cunoscut de specialiști, există două categorii principale de sisteme fotovoltaice pe care trebuie să le cunoști și tu. Așadar, acestea sunt sistemul On-grid și sistemul Off-grid, pe care urmează să le prezentăm în detaliu.

 • Sistemul On-grid

Acest tip de sistem este interconectat cu rețeaua electrică de distribuție și se instalează, în mod special, în situațiile următoare:

 • În acele locații în care este făcut racordul la rețeaua electrică de distribuție și utilizatorii doresc o reducere considerabilă a consumului de energie electrică ce urmează să fie facturată, prin intermediul folosirii energiei produse de acest sistem fotovoltaic pe timpul zilei, dar și furnizarea surplusului de energie în rețeaua de distribuție;
 • În locațiile în care există un racord la rețeaua electrică de distribuție, prin instalarea panourilor fotovoltaice, este urmărită creșterea de putere către receptorii electrici ai noii instalații pe parcursul zilei. Prin această acțiune, se realizează o reducere considerabilă a consumului de la furnizorul de energie electrică.

Structura sistemului On-grid este formată din:

 • panouri fotovoltaice;
 • structura de susținere a panourilor pe acoperiș sau suportul propriu;
 • invertorul on-grid;
 • cabluri electrice și conectică;
 • tabloul electric de automatizare și protecție.

Avantajele sistemului On-grid sunt următoarele:

 • Nu sunt necesare baterii pentru acumulatori.
 • Se folosește producția panourilor într-un mod integral.

Dezavantajele acestui sistem:

 • Veți avea nevoie de un proiect de execuție, avize și aprobări din partea furnizorului, ce necesită costuri suplimentare, neprevăzute;
 • În cazul în care vor exista căderi de tensiune din rețeaua țării, invertoarele nu vor mai putea produce energie electrică. Prin urmare, nu vor mai putea alimenta consumatorii interni, indiferent dacă panourile fotovoltaice ar putea produce energia necesară.
 • Sistemul Off-grid

Acest sistem este unul izolat, autonom și independent. Se instalează, în mod special, în următoarele situații:

 • În locații unde nu sunt prezente alte surse de energie electrică;
 • Dacă toate costurile de branșare la rețeaua electrică sunt mult mai mari și implică linii de alimentare de mari lungimi, precum stâlpi sau cabluri, ori un post de transformare nou.

Structura sistemului Off-grid este formată din următoarele:

 • panouri fotovoltaice;
 • structura de susținere a panourilor pe acoperiș sau suportul propriu;
 • un controler de încărcare;
 • bateriile de acumulatoare;
 • invertor Off-grid;
 • cabluri electrice și conectică;
 • tabloul electric de automatizare și protecție.

În cazul în care, din cauza condițiilor meteo nefavorabile provocate de ceață sau nori, panourile fotovoltaice nu mai pot asigura o încărcare corespunzătoare a bateriilor sau menținerea tensiunii de alimentare pentru consumatori, așa că, este recomandat ca sistemele Off-grid să se echipeze cu un generator electric de back-up.

Mai există următoarele subcategorii de sisteme fotovoltaice:

 • Sistemul On-grid pentru acoperirea consumului propriu – Sistemul acesta este, în esență, tot un sistem On-grid clasic, dar care dispune de o automatizare specializată ce măsoară, în permanență, energia electrică ce este consumată, astfel încât, această energie electrică să urmărească curba de consum. Prin aceasta, fiind obținută o putere electrică ce este injectată în rețea, cât mai aproape de 0 kW.

Avantajele acestui sistem sunt:

 • Nu sunt necesare baterii de acumulatori
 • Nu necesită avize și aprobări de la furnizorul principal de electricitate.

Dezavantajele sistemului On-grid pentru acoperirea consumului propriu:

 • O posibilă producție de energie este pierdută în situația înregistrării unui consum redus sau a unui consum care nu există. Situația aceasta poate fi rezolvată prin alimentarea unuia dintre consumatorii electrici din cadrul gospodăriei, pentru a prelua diferența de putere.
 • În cazul întreruperii energiei electrice din rețeaua de distribuție, invertoarele încetează să mai producă energie electrică, nemaiputând alimenta consumatorii interni, chiar dacă panourile fotovoltaice continuă să producă energie.
 • Sistemul fotovoltaic mixt combină caracteristici preluate de la sistemul Off-grid, respectiv de la sistemul On-grid, îmbinare care se face prin utilizarea unui invertor specializat, menit să funcționeze într-un mod sincronizat cu rețeaua, având și posibilitatea de a încărca o baterie de acumulatori. Principalul component al sistemului fotovoltaic mixt este invertorul hibrid, acesta având drept caracteristică principală, posibilitatea de a fi racordat la rețeaua de distribuție electrică atât pentru consum, cât și pentru producție. În acest mod, invertorul hibrid asigură utilizatorului o flexibilitate mărită în utilizare. 

Principalul avantaj al sistemului fotovoltaic mixt, constă în faptul că, receptorii electrici nu rămân niciodată fără alimentare, în cazul întreruperii rețelei de distribuție electrice. Acest lucru făcându-se prin acționarea automată a bateriei de acumulatori tampon.

Așadar, acestea au fost principalele tipuri de sisteme fotovoltaice On-grid și Off-grid. Conform acestor detalii, îl poți alege pe cel mai potrivit pentru tine și nevoile tale. Este necesar să studiezi, în prealabil, toate aceste funcții, pentru a face cea mai potrivită alegere!

Panouri fotovoltaice, energie verde, eco, natura, alinadielectric.ro
Panouri fotovoltaice, oras, alinadielectric.ro

4. Sfaturi utile pentru alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit pentru tine

Atunci când trebuie să facem alegerea potrivită a unui sistem fotovoltaic, va trebui să dispunem de cât mai multe cunoștințe posibile. O astfel de achiziție de o asemenea anvergură, ar trebui să fie una care să aibă o durabilitate cât mai mare de timp. Așadar, iată câteva sfaturi pentru alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit pentru tine:

 • Solicită mai multe oferte – Pentru proprietarii de locuințe, este ideal să nu se hazardeze în a cumpăra primul sistem fotovoltaic, care le atrage atenția, fiind recomandată vizionarea a cât mai multor sisteme, evitându-se, astfel, achitarea unui preț mai ridicat decât valoarea propriu-zisă a sistemului.
 • Verifică componenta kitului fotovoltaic – Este esențială compararea tuturor componentelor sistemului atunci când dorești să achiziționezi un sistem fotovoltaic. Pentru acest lucru, trebuie să acorzi atenție că dispui de toate piesele necesare. În unele cazuri, furnizorii îți pot oferi mai puține piese decât ai avea nevoie pentru instalare, deoarece le vând separat.

Estimează corect consumul de energie electrică – Pentru a ști exact de câte panouri fotovoltaice ai nevoie, este necesar să estimezi cu exactitate, ce consum anual de energie electrică ai. Pentru a face asta, sunt disponibilie online, tabele care îți arată, în mod exact, câtă energie electrică consumă un aparat electric sau unul electrocasnic. Adunând numărul de kilowati pe care aparatele electrice și electrocasnice din gospodăria ta le consumă lunar, vei putea afla consumul total anual.

Verificare panouri fotovoltaice, tehnician, alinadielectric.ro

În concluzie, este timpul să beneficiezi și tu de sursa de energie verde a viitorului! Informațiile prezentate în acest articol vor contribui la o alegere potrivită pentru tine a tipului și a sistemului de panou fotovoltaic. Tu pe care l-ai ales? Așteptăm părerile tale!

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com.

 • de