Sari la conținut
Alinadi Electric » Instalații electrice apartament

Instalații electrice apartament

instalatii electrice apartament

De regulă, oamenii, care achiziționează un apartament dintr-un bloc vechi, au nevoie de instalații electrice noi sau cel puțin de verificarea celei vechi.

Dacă e să privim puțin în trecut, vom observa că bunicii sau părinții noștri se limitau la o priză într-o cameră, fiindcă atunci nu existau atâtea electrocasnice, aparate, precum în prezent.

Probabil, erau suficiente doar 3 prize: frigider, TV și telefon fix.

Acum lucrurile s-au schimbat și ne bucurăm de multe facilități, precum mașini de spălat hainele, vasele etc.

Etapele planificării instalației electrice la un apartament vechi

În prima etapă, te adresezi unor instalatori autorizați, care vor verifica totul cap-coadă.

În ce-a de-a doua etapă, se va analiza proiecția blocului și a apartamentului. Deci, fii gata că se poate ajunge la beton.

În ce-a de-a treia etapă, se stabilește clar poziția tuturor viitoarelor corpurilor de iluminat, întrerupătoare, prize, pentru a putea începe munca propriu zisă. La instalarea cablurilor noi, se fac șanțuri, trasee – o etapă destul de dificilă. Apoi urmează instalarea cablurilor și montarea tabloului electric.

Instalație electrică apartament nou

instalatie electrica apartament alinadi electric

Când este vorba de un apartament nou, instalația este una modernă, deci nu ar trebui să fie cazul unor șanțuri. Însă s-ar putea să îți dorești careva ajustări, îmbunătățiri (poate mai multe prize) sau poate o verificare a calității, înainte de a te muta în noua ta locuință.

Schimbarea instalației electrice la apartament sau refacerea instalației electrice se execută în ordinea etapelor menționate și vă recomandăm să verificați legislația în vigoare, precum și să discutați cu administratorul blocului.

Prize și surse de iluminat necesare pentru un apartament cu 2 camere

• Bucătărie – 6 prize, corpuri de iluminat în funcție de dimensiunea bucătăriei dar și a geamului, de regulă: 2 corpuri de iluminat (în zona de gătit și în zona unde luați masa)

• Antreu – 2 prize, 1 corp iluminat

• Living – 6 prize, 2 corpuri iluminat

• Dormitor – 2 prize, 1 corp iluminat și lămpi pe noptiere

• Baie – 2 prize, 1 corp iluminat

Prize și surse de iluminat necesare pentru un apartament cu 3 camere

Bucătărie – 6 prize, corpuri de iluminat în funcție de dimensiunea bucătăriei dar și a geamului, de regulă: 2 corpuri de iluminat (în zona de gătit și în zona unde luați masa)

• Antreu – 2 prize, 1 corp iluminat

• Living – 6 prize, 2 corpuri iluminat

• Dormitor – 2 prize, 1 corp iluminat și lămpi pe noptiere

• Birou – 6 prize, 3 corpuri iluminat  (vor fi necesare pentru lucru cu PC, imprimantă, telefon etc, același lucru poate fi valabil și pentru camera unui elev/student) • Baie – 2 prize, 1 corp iluminat

Instalație electrică apartament – Tipuri de consumatori casnici

model amplasare prize alinadi electric

La proiectarea instalației electrice, trebuie luate în considerare toate tipurile de consumatori casnici, chiar dacă pe unele nu le planifici momentan, s-ar putea pe viitor.

Există consumatori mici și mari.

Mixer, blender, sandwich maker, feon, aparat de cafea etc.

Frigider, mașină de spălat, televizor etc.

Măsuri de siguranță și protecție

Instalațiile electrice nu sunt o distracție, deci trebuie tratate cu seriozitate și respectate toate măsurile de siguranță.

Evitați contactul cu circuitele electrice și deconectați curentul înainte de orice intervenție.

A se evita orice obiect metalic în contact cu curentul și a se folosi doar scule electroizolante.

Nu interveniți cu mâinile ude. În timpul lucrărilor cu instalația electrică, se poartă haine adecvate.

Idei utile în planificarea rețelei electrice

Gândiți-vă bine la facilitățile de care vă doriți să vă bucurați, precum și la consumul lunar de energie, sustenabilitate. Optați pentru corpuri de iluminat cu o durată a vieții mai lungă și nu vă limitați prea mult cu numărul de prize, fiindcă tripla nu este mereu o soluție potrivită. Vă recomandăm să folosiți triplele extrem de rar, fiindcă o priză este destinată unei singuri conexiune. Probabil, multora li s-a întâmplat să li se ardă tripla (ori tripla cu tot cu priză) sau se împiedice de cabluri prin casă. Pentru siguranță, vă rugăm să fiți responsabili cu aceste aspecte.

Cât costă instalația electrică la un apartament?

Toată lumea este interesată de prețuri, însă nu știm exact cât te va costa pe tine, până nu aflăm răspunsul la câteva întrebări de bază.