Sari la conținut
Alinadi Electric » Instalații electrice casă

Instalații electrice casă

instalatii electrice casa

Ești pe punctul de a construi o casă și te gândești că e mult de lucru la partea tehnică?

Da, nu te vom contrazice, când vine vorba de proiectarea casei – ai nevoie de mâini specializate, fiindcă este vorba de siguranța celor care vor locui în acea casă, dar și a vecinilor.

Înainte de a vorbi despre tot ce presupune acest proces, îți recomandăm să nu concepi o instalație electrică fără ajutorul unor specialiști calificați și autorizați.

Etapele planificării instalației electrice la o casa nouă

În prima etapă se află proiectarea.

De proiectare se ocupă arhitectorul împreună cu instalatorul electric autorizat ANRE, conform legislației în vigoare. Se pune la punct baza întregului sistem, astfel încât să te poți bucura de confort și siguranță.

În următoarea etapă, se discută curcuitele, corpurile de iluminat, prizele, viitoarele aparate casnice care vor fi în casă.

Există mai multe tipuri de consumul casnici (mari m, mici) respectiv prizele se vor instala corespunzător. Cum ar: frigiderul, televizorul, fier de călcat etc.

Fiecare proiect este individual, totuși mai jos o să îți spunem câteva detalii relevante pentru o casă medie cu 4 camere.

Prize și surse de iluminat necesare pentru o casă cu 4 camere

Să ne imaginăm o casă, cu un etaj, 4 camere, 2 băi și să estimăm lista turor celor necesare pentru un confort modern.

La parter se află bucătăria și sufrageria. Pentru bucătărie va fi nevoie de aproximativ 8 prize. Pentru unii poate părea mult, dar te asigurăm că nu e. Jumătate din numărul prizelor vor fi mereu ocupate cu aparatele statistice, care lucrează zilnic (frigiderul, mașina de spălat vase, cuptor, microunde, aparat de cafea). Este bine ca la fiecare perete să fie priză, mai cu seamă dacă îți place să gătești și să folosești tot felul de electrocasnice (mixer, sandwich maker etc).

În bucătărie este ușa către cămară – acolo cel mai probabil vor fi suficiente 2 prize, fiindcă este doar un spațiu de depozitare.

Living – 5 prize

Dormitorul – 2 sau 4 prize (în funcție de dimensiunea acestuia și dacă ai careva aparate, cum ar fi umidificatorul)

Baie – 2 prize ar fi suficiente pentru uscător sau periuță electrică

Hol – la fiecare perete trebuie să fie 1-2 prize (pentru momentele când se dă cu aspiratorul sau se fac alte lucrări).

După ce se rezolvă treaba cu prizele, ne direcționăm atenția către corpuri de iluminat și întrerupătoare. S-ar putea să ai nevoie de întrerupătoare și pentru jaluzele exterioare, dacă le planifici.

De regulă, în zona scărilor, corpurile de iluminat au întrerupătoare duble pentru ambele capături ale scărilor.

prize alinadi electric

Etapele montării instalației electrice într-o casă

Atunci când specialiștii se ocupă de partea tehnică, ar trebui să îți faci o imagine clară despre cum îți dorești să arate casa, într-un final. Astfel, trebuie să ții cont că există și lumina naturală. Casele cu geamuri foarte mari, practic nu au nevoie de prea multe corpuri de iluminat.

Indiferent de ce fel de design iluminat ți-ai dori, îți recomandăm să discuți despre asta cu toată echipa de lucrători, pentru a găsi soluții optime din toate punctele de vedere:

  • Siguranță
  • Estetic
  • Consum econom

Materiale necesare pentru realizarea instalației electrice într-o casă moderna

  • Cabluri
  • Corpuri de iluminat
  • Întrerupătoare
  • Set de scule

Nu te grăbi să faci cumpărături de unul singur. De regulă, un instalator electric se ocupă de asta.

Instalații electrice casă – Măsuri de siguranță

Probabil , ai auzit de nenumărate ori că este periculos să atingi circuitele electrice și nu îți recomandăm să faci experimente.

Împământarea este una dintre cele mai frecvente măsuri de siguranță pentru instalații electrice.