Sari la conținut
Alinadi Electric » Parc fotovoltaic

Parc fotovoltaic

parc fotovoltaic

Parcuri fotovoltaice – informații generale

Un sistem fotovoltaic transformă lumina solară incidentă în energie electrică. Cele mai importante componente ale sale sunt modulele solare în care celulele solare sunt conectate în serie sau în paralel. Aceste module solare realizează conversia radiației solare în energie electrică.

Diferența mică, dar subtilă dintre un sistem fotovoltaic și cel solar

Termenii sistem fotovoltaic și sistem solar sunt adesea folosiți incorect în mod interschimbabil. Un sistem solar este un sistem care transformă energia solară într-un alt tip de energie – dar nu neapărat în electricitate. Pe lângă sistemul fotovoltaic, sistemul solar termic este astfel un altul care se încadrează sub termenul de sistem solar. Acesta din urmă transformă energia solară în căldură, care poate fi apoi folosită pentru încălzire sau apă caldă.

Cum funcționează o celulă solară?

Componentele centrale ale unui sistem fotovoltaic sunt modulele solare cu celulele lor solare . Celulele sunt realizate din material semiconductor. Când particulele minuscule de fotoni ale luminii solare lovesc acest material, ele declanșează un flux de curent. În acest fel, energia luminoasă este transformată în energie electrică, sau mai exact: în electricitate, pe care o folosim cu toții în fiecare zi. Acest proces se numește proces fotoelectric. Curentul rezultat este un curent continuu. Poate fi fie consumat direct, stocat într-o baterie, fie alimentat în rețeaua publică de electricitate. Cu toate acestea, deoarece majoritatea dispozitivelor electrice și, de asemenea, rețeaua electrică necesită curent alternativ, acest curent continuu trebuie totuși transformat în curent alternativ cu ajutorul așa-numitelor invertoare. Deoarece radiația solară este întotdeauna disponibilă – indiferent de modul în care este utilizată – electricitatea solară aparține grupului de energii regenerabile (cunoscute și ca energie verde).

Parcul fotovoltaic – soluția ideală pentru obținerea energiei electrice

În zilele noastre, construcțiile de parcuri fotovoltaice sunt din ce în ce mai populare. Mulți români apreciază această soluție de a obține energia electrică de care au nevoie, protejând în același timp mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Poți să apelezi cu încredere la alinadielectric.ro, deoarece firma noastră se ocupă de montarea de panouri fotovoltaice și dispune de profesioniști, aparatură adecvată și certificări diverse. În plus, printre serviciile de calitate, care respectă normele în vigoare, se numără următoarele: branșamentul electric, verificarea PRAM, reparațiile electrice, proiectarea instalațiilor electrice etc.

Parcurile fotovoltaice – de ce este nevoie de prezența specialiștilor?

Pentru înființarea și mentenanța parcului fotovoltaic este nevoie de prezența personalului calificat al firmei noastre. Nu este indicat ca amatorii să lucreze singuri, deoarece acest lucru poate duce la pierderea garanției componentelor sistemului, în cazul în care s-ar realiza o instalare necorespunzătoare. În plus, nu trebuie uitat că există mereu un pericol clar atunci când se lucrează cu energia electrică și că specialiștii pot să evite electrocutarea sau alte incidente nedorite, având cunoștințele necesare în acest sens. Pe lângă asamblarea și instalarea câmpurilor fotovoltaice, specialiștii oferă întreținere și service pentru parcul de panouri fotovoltaice, în așa fel încât acestea să funcționeze la maximă capacitate. Astfel, aceștia vor curăța la intervale regulate parcul de murdărie, frunze, licheni, mușchi și multe altele, vor inspecta vizual modulele solare și vor verifica conexiunile sau invertoarele pentru a vedea cum funcționează.

Parc fotovoltaic – ce costuri implică construirea și mentenanța unui parc fotovoltaic?

Sună acum pentru a afla costul unui parc fotovoltaic

  • Sistem de montaj PV
  • Module solare cu celulele lor solare
  • Invertor solar
  • Stocarea energiei electrice
  • Cabluri și conectori
  • Contor bidirecțional

Pentru sistemele de montaj fotovoltaic, se face o distincție între sistemele pe acoperiș sau în acoperiș și sistemele de prindere sau de inserție. Există, de asemenea, sisteme corespunzătoare pentru acoperișuri plate și pentru uz exterior. Pentru sistemele pe acoperiș, sunt disponibile soluții adecvate pentru fiecare acoperiș – de exemplu pentru țigle, tablă trapezoidală, tablă cu îmbinare verticală.

Module solare: O unitate formată din multe celule mici

Modulele solare sunt formate din mai multe celule solare. Acestea se bazează de obicei pe elementul siliciu. 

Invertoarele solare transformă curentul continuu în curent alternativ

Invertorul solar transformă tensiunea DC a sistemului fotovoltaic în tensiune AC. Există invertoare pentru sistemele conectate la rețea și pentru sistemele de sine stătătoare și se diferențiază și în funcție de numărul maxim de module conectate în rețea.

Un sistem off-grid este un sistem fotovoltaic care nu este conectat la rețeaua publică. Este folosit, de exemplu, ca sistem de casă în zone îndepărtate, ca sistem de grădină sau ca sistem într-o casă mobilă. Un sistem off-grid este întotdeauna echipat cu o baterie din care invertorul preia energie. Intrarea inverterului autonom este prin urmare conectată la baterie, iar ieșirea la consumator. 

Cabluri și mufe pentru conexiunile potrivite pentru sistemele fotovoltaice

Cablurile și ștecherele fotovoltaice formează legătura dintre modulele solare și celelalte componente ale sistemului fotovoltaic. Ar trebui să fie de calitate de primă clasă și rezistente la intemperii. 

Contor bidirecțional pentru prezentare generală

Cu un sistem fotovoltaic conectat la rețea, este bine să știți câtă energie electrică introduceți în rețeaua publică. Pentru a măsura acest lucru, există așa-numitele contoare de alimentare. Pe de altă parte, de obicei extrageți și energie electrică suplimentară din rețea. 

Sistem montat la sol – Parc solar

Un acoperiș nu este o condiție prealabilă pentru instalarea unui sistem fotovoltaic. Sistemele de montare sunt folosite pentru a face posibilă generarea de energie în aer liber. Există două sisteme de montare diferite: sistemul fix și sistemul de urmărire.

Sistem PV cu instalație fixă

Cu montaj fix, un cadru din oțel sau aluminiu este înșurubat pe blocuri de beton sau ancorat în pământ. Înclinarea și orientarea modulelor nu pot fi modificate după instalare.

Construirea unui ferme de panouri fotovoltaice

construirea unei ferme de panouri fotovoltaice

Înainte de a începe să planificați un sistem fotovoltaic, ar trebui să verificați cerințele preliminare:

  • Aveți nevoie de autorizație de construire pentru fabrică? Puteți afla la autoritatea locală de construcții.
  • Este acoperișul suficient de puternic pentru un sistem fotovoltaic?
  • Este radiația solară suficientă pentru a funcționa sistemul economic? 
  • Cum arată finanțarea sistemului? De ce subvenții poți profita? 

În primul rând, trebuie să decideți dacă doriți un sistem montat pe acoperiș sau un sistem montat la sol. Pentru un sistem pe acoperiș, apar următoarele întrebări:

  • În ce direcție busola este orientat acoperișul?
  • Este un acoperiș înclinat sau plat?
  • Există vreo umbrire a suprafeței acoperișului de către copaci sau clădirile din jur?

Lasă asamblarea și instalarea în seama profesioniștilor

Cu siguranță ar trebui să lăsați asamblarea și instalarea noului dumneavoastră sistem fotovoltaic unei firme specializate. În general, nu sfătuim amatorii să lucreze pe cont propriu, deoarece lucrul cu electronice este periculos și vă poate pune în pericol atât pe dvs., cât și pe semenii tăi. În plus, instalarea necorespunzătoare anulează de obicei garanția pentru componentele sistemului solar.

Vă puteți aștepta la aceste costuri

În general, centralele fotovoltaice mai mari sunt oarecum mai ieftine ca preț pe kWh decât centralele mai mici.

De ce parcurile fotovoltaice au nevoie de mentenanță?

Modulele murdare reduc performanța.

Un sistem fotovoltaic este expus la tot felul de influențe ale mediului 24/7, 365 de zile pe an. Treptat, se acumulează praf, excremente de păsări, frunze care cad, polen de plante etc. Murdăria tinde să se acumuleze mai ales la joncțiunile dintre cadru și sticlă și nu se îndepărtează ușor de ploaie și zăpadă. Mușchiul sau lichenul se pot așeza chiar acolo. Aceasta înseamnă că sistemul fotovoltaic trebuie curățat la intervale regulate. Ar trebui să faceți acest lucru singur dacă toate părțile sistemului pot fi atinse cu stâlpi telescopici etc. fără a urca. În caz contrar, ar trebui să lăsați această muncă pe seama companiilor specializate în curățarea fotovoltaică . Costurile pentru aceasta variază de la o regiune la alta. 

Asigurați funcționarea corespunzătoare prin întreținere și service.

În acest scop, cel mai bine este să încheiați un contract de întreținere și mentenanță cu firma care a instalat sistemul. Experții vă cunosc deja sistemul și nu trebuie să se familiarizeze cu el. Întreținerea include o inspecție vizuală a modulelor solare și o verificare a conexiunilor electrice și a invertoarelor. Costurile pentru aceasta variază.

Deoarece sistemul dvs. fotovoltaic este expus în mod constant la influențele mediului, asigurarea poate fi utilă. Daunele cauzate de grindină, ploi abundente sau fulgere se pot produce rapid. Prin urmare, este logic să încheiați o asigurare adecvată pentru sistemul dvs. fotovoltaic.

O bună poliță de asigurare ar trebui să acopere următoarele riscuri:

  • Foc
  • Furtună
  • Grindină
  • Presiunea zăpezii
  • Supratensiune
  • Mușcături de animale
  • Furt

Avantajele unui parc fotovoltaic

avantajele parcului fotovoltaic

Este evident că un parc fotovoltaic presupune independență pe plan energetic, o investiție sustenabilă și o soluție verde pentru viitorul nostru.

  • De obicei, este mai mult spațiu disponibil.
  • Orientarea poate fi aleasă liber și nu este dictată de un acoperiș.
  • Aceasta înseamnă că și înclinația poate fi reglată aproape după bunul plac.

Mai multă suprafață înseamnă și mai multe module. Aici, de asemenea, merită să folosiți module cu eficiență mai scăzută, care sunt mai ieftin de procurat.

Parcuri fotovoltaice – Servicii oferite

În contextul crizei energetice, tot mai mulți oameni se gândesc la montarea panourilor fotovoltaice, pentru că în acest mod găsesc o sursă de energie sigură și avantajoasă, contribuind în mod substanțial la stoparea poluării și încălzirii globale. Pentru a monta panourile fotovoltaice este esențial ca proprietarul să găsească un partener și un ajutor de seamă, și anume alinadielectric.ro, o firmă autorizată cu specialiști în instalarea lor, dar și în executarea numeroaselor servicii de instalații electrice, fie că este vorba despre branșamentul electric, verificarea PRAM, proiectarea și repararea de instalații electrice interioare și exterioare, fie despre montarea tablourilor electrice sau al paratrăsnetului etc.

Te-ar mai putea interesa: